Доц. Фердинандов „Бъдещето е в превантивната медицина“

Доц. д-р Дилян Фердинандов беше на гости на д-р Неделя Щонова, с която обсъдиха правилната грижа за здравето на гръбнака и начините за поддържане, лечение и индикациите за оперативна намеса.

Цената, която ние плащаме за нашето обездвижване е висока. От леглото на стола на работа, от колата на дивана и после в леглото вкъщи. От това дълго обездвижване натоварването започва да се разпределя неравномерно върху таза, върху гръбначния стълб, натискът върху гръбначните дискове се увеличава, пространството между прешлените дискове се скъсява и започват да се появяват болки във врата, гърба и кръста.
Продължителното седене не е единственият проблем. Много хора не знаят как правилно да вдигат тежести, как да носят покупките от магазина. В допълнение на това – неудобните пози по време на сън или пред компютъра, недостатъчният прием на течности, неправилното хранене, стресът, хипотермия – всичко това води до хронични болки.
Как да си възвърнем подвижността, силата и качеството на живот без болки в областта на гърба и кръста обсъдиха заедно в ефира на bTV д-р Неделя Щонова и доц. Дилян Фердинандов. Вижте разговора им.