Какво лекуваме

КОНСЕРВАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА КОЛЯННА СТАВА

Болките в колената са едни от най-често срещаните опорно-двигателни оплаквания. Почти всеки човек поне веднъж в живота си е изпитвал това неприятно чувство и познава болезнения дискомфорт, който те създават. Колянната става е една от най-големите и сложни такива в човешкото тяло.
Тя е склонна към увреждания, които могат да доведат до неприятни болки при движение. Най-често това състояние се появява в резултат на тежко физическо натоварване или поради напредването на възрастта. В тази статия ще разгледаме причините, симптомите и лечението на болките в колената в случаите, когато те не са свързани със сериозен здравословен проблем. Ако тези болки са ви добре познати и ви сполетяват често, останете с нас до края, за да разберете как да ги предотвратите.
Д-р Георги Димитров, дм

Д-р Георги Димитров е специалист ортопед в София с над 12 години медицински опит. Практиката му е фокусирана върху спортната травматология, ендопротезирането на големи стави и фрактури на опорно-двигателният апарат.

ПРИЧИНИ ЗА БОЛКИ В КОЛЯНОТО:

Причините за поява на болка в колената най-често представляват физическо натоварване или травма. Прекалено високата активност без подходяща загрявка може да предизвика навяхвания, изкълчвание или дори разкъсани връзки. Но напредването на възрастта също е сред най-често срещаните причини за болки в колената и износването на хрущялите и ставите.
Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини – счупвания, скъсване на кръстни връзки, изкълчвания, травми в областта на коляното, последици от травми на крака.
Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан – киста на Бейкър (Baker’s), болестта на Осггут-Шлатер (Osgood-Schlatter), остеомиелит, остеоартрит, пателарен тендинит, фибромиалгия, бурсит, подагра, артроза, псориатичен артрит, ревматоиден артрит, хондромалация на пателата, ишиас, болест на Пейджет (Paget disease), феморо-пателарен синдром, остеохондрит на гръбначния стълб, увреждания на лумбо-сакралните коренчета, гонартроза, вътреставни увреждания на колянната става, остеофит, артрит, увреждания на междупрешленните дискове, невралгия и неврит (неуточнени), юношески (ювенилен) артрит, коксартроза, плоско стъпало, спондилоза.
Болести на нервната система – периферна невропатия.
Остеоартрит.
Болести на кръвта, кръвотворните органи и отделни нарушения, включващи имунния механизъм – саркоидоза, хемофилия, хемоглобинопатии.
Новообразувания – остра левкемия, злокачествен тумор на костите.
Инфекциозни и паразитни болести – вроден сифилис.
Болести на органите на кръвообращението – лимфедем.
Болките в коляното се появяват много често и могат да възникнат при увреждане на костните структури (бедрена кост, голям и малък пищял, колянно капаче), лигаменти или хрущална тъкан, изграждащи коляното. Болката обикновено се влошава при физическа активност или натоварване. Засегнатите могат да бъдат от всички възрастови групи. Болките в коляното могат да бъдат остри и хронични. Острите се развиват внезапно и бързо изчезват, докато хроничните продължават от няколко седмици до няколко месеца, дори и по-дълго. Може да се проявят още скованост и парестезии (описвани като изтръпване, парене, или като бодежи от иглички), които да доведат до ограничена подвижност.
Колянната става е формирана от бедрена кост, костите на подбедрицата, колянното капаче, мускули, сухожилия, нерви и кръвоносни съдове.

ПРИЧИНИ ЗА БОЛКА В КОЛЯНОТО:

При травми могат да бъдат засегнати костите, хрущялите и лигаментите, които образуват колянната става. Някои от по-честите наранявания на коляното включват:
Увреждане на предна кръстна връзка. Разкъсването на предния кръстосан лигамент е особено често срещана при хора, които играят баскетбол, футбол или други спортове, изискващи внезапни промени в посоката на движение. Останалите лигаменти (задната кръстосана връзка и страничните колатерални и медиални връзки) се увреждат по-рядко.
Фрактури. Директната травма в областта на коляното може да доведе до счупване на някои от образуващите го кости. Това обикновено е силно болезнено и води до нарушена подвижност в ставата. Костите на коляното, включително колянното капаче (патела), могат да бъдат счупени и по време на сблъсъци или падания на моторни превозни средства. При хората с остеопороза понякога фрактури могат да се установят в резултат на неправилно стъпване и изкривяване на крака (поради слабост на костите.
Разкъсан менискус. Менискусът действа като амортисьор между бедрената кост и подбедрицата. Той може да бъде разкъсан при внезапно завъртане на коляното, при физическо натоварване.
Бурсит. Някои наранявания на коляното причиняват възпаление в бурсите, малките торбички изпълнени със синовиална течност. Функцията на бурсите е да намалят триенето и да омекотят движенията между сухожилия, кости и другите тъкани
Тендинит. Тендинитът е възпаление на едно или повече сухожилия – плътни, фиброзни тъкани, които служат за захващане на мускулите към костите. Бегачите, скиорите, велосипедистите и хората, които се занимават със скокове и спортни дейности, са склонни да развиват такива възпаления.

При проблеми с колянната става от изключителна важност е да се подходи внимателно, без да се форсират резултати и да се използват подходящите медицински апарати.

МЕХАНИЧНИ ПРОБЛЕМИ:

Механични проблеми:
Някои примери за механични проблеми, които могат да причинят болка в коляното, включват:
Свободно тяло. Понякога в резултат на нараняване или дегенеративно заболяване на костите или хрущялите може да се откъсне парче кост или хрущял, който да се движи свободно в областта на ставата. Това може да не създава проблеми, освен ако свободното тяло не пречи на движението на колянната става.
Синдром на илиотибиалната връзка. Това се случва, когато илиотибиалната връзка, която се простира от външната страна на тазобедрената кост до външната страна на коляното, се възпалява, обтяга (стяга) и води до болезнено усещане и ограничена подвижност.
Изкривени колена. При това състояние колянното капаче се установява изпъкнало – намира се извън глездото си. В някои случаи, то може да остане изместено и това да бъде ясно видимо.
Болка в краката. При болка в областта на краката, може да се промени начина, на ходене, за да се облекчат болките. Но тази променена походка ще натовари коляното.
Видове артрит:
Има повече от 100 различни типа артрит. Видовете, които е по-вероятно да засегнат коляното, включват:
Остеоартритът. Понякога наричан дегенеративен артрит, остеоартритът е най-честият вид артрит. Това е състояние на износване и разкъсване, което се получава, когато хрущялът в областта на колянната става се увреди и се износи с възрастта или при постоянно натоварване.
Ревматоиден артрит. Най-изтощителната форма на артрит. Ревматоидният артрит, е автоимунно състояние, което може да засегне почти всички стави в тялото, включително коленете. Въпреки че ревматоидният артрит е хронично заболяване, той се проявява в различна тежест и може да има периоди без клинична симптоматика.
Подагра. Заболяване, при което в ставите се натрупват кристали на пикочната киселина.
Псевдоподагра. Често се бърка с подагра, тъй като се проявява с почти същите клинични признаци. Причината за появата на заболяването обаче е натрупване на калциеви кристали, а не уратни. Коленете са най-често засегнати.

ДИАГНОСТИЦИРАНЕ И ЛЕЧЕНИЕ:

Диагнозата ще бъде поставене на базата на посочените от вас симптоми и физически преглед. За да бъде подпомогната може да се извърши: рентгенография, компютърна томография, ядреномагнитен резонанст. При съмнение за инфекция могат да бъдат назначени кръвни изследвания, артроцентеза и други.
Лечението варира според причината за появата на болка.
Предотвратяване – Профилактика:
Въпреки че не винаги е възможно да се предотврати болката в коленете, но може да намалите наранявания и ставни увреждания ако:
поддържате здравословно тегло – това е едно от най-хубавите неща, които можете да направите за коленете си. Всеки излишен килограм поставя допълнително напрежение върху ставите, което увеличава риска от наранявания и остеоартрит;
бъдете във форма – за да подготвите мускулите си за определен спорт, отделете време за подготовка.

Какви медицински уреди използваме в нашия медицински център?

СУПЕРИНДУКЦИОНЕН МАГНИТ

Широкото честотно поле на BTL Super Inductive System прави високоинтензивната магнитотерапия приложима при третирането както на остри, така и на хронични болкови състояния. За да донесе високоефективно лечение, при разработката на апарата залегнаха теориите за повлияване на болката (pain control theories), всяка от които използва различен честотен сектор.

ТЕКАР TR-THERAPY

Радиочестотната терапия помага за облекчаване на болезнените точки и мускулни спазми, които не позволяват възвръщане на пълния обем от движение на ставите. Например използването на TR-Therapy в комбинация с пасивно разтягане на скъсените мускули води до облекчаването им и веднага увеличава обема на движение в съответната става.

ФОКУСИРАН ШОКУЕЙВ

Фокусираният шокуейв на BTL е една от малкото медицински технологии, които могат да лекуват хронични болкови синдроми на опорно-двигателния апарат ефективно чрез скокове, започващи самолекуващи процеси.

УЛТРАЗВУК

Ултразвуковата Rotary Field Технология е модерна иновация осъществяваща се от апликатори с няколко кварцови кристала. Кристалите са организирани като една обща система от излъчватели, които се контролират в реално време от микропроцесор.

ВИСОКОИНТЕНЗИВЕН ЛАЗЕР

Високоинтензивната лазерна терапия е неинвазивна, като може да се използва във всяка точка от тялото и при всякакви болкови състояния. Високоинтензивният лазер прониква в дълбочина, стимулира микроциркулацията, облекчава болката и подпомага заздравяването на тъканите.