Хоум офисът може да провокира болки в гърба

Хоум офисът може да провокира болки в гърба

Нашият главен специалист д-р Дилян Фердинандов даде интервю за БНР, в което говори за проблемите, които поражда работата от къщи:

Хоум офисът е една нова тенденция, която за жалост ще се задържи и в бъдеще. Такава работа води не само до намалено движение, но и до доста неправилен начин на работа, защото нарушава дневния ритъм и приетите норми, по които работим. Говоря за ергономия на работното място.

Позите, които заемаме, работейки вкъщи, понякога са доста неприятни и неблагоприятни за нашата опорно-двигателна система и в частност за гръбнака”, казва д-р Дилян Фердинандов.

Според него, при такъв начин на работа и начин на живот, позата, която заемаме далеч не е тази, която е предвидена за човек – прегърбената и изкривена поза, натоварва и разтяга ставните връзки и капсули, които са с много нерви, което пък води до болки.

Освен това при неправилна стойка се стига до отслабване на мускулите на гръбнака, т.е. дори и да се стои по правилен начин, се стига до болка, която е по протежението на гръбнака и обикновено води до спазъм на мускулатурата.

Още съвети за това как да се предпазим от гръбначни изкривявания, породени от дългия престой вкъщи – чуйте цялото интервю тук: https://bnr.bg/sofia/post/101398639/houm-ofisat-moje-da-dovede-do-bolki-v-garba