Какво лекуваме

РЕХАБИЛИТАЦИЯ СЛЕД ОПЕРАТИВНО ОТСТРАНЯВАНЕ НА ДИСКОВА ХЕРНИЯ

Рехабилитационният период следващ оперативното отстарняване на дискова херния е времето, в което пациентът се връща към нормалното си ежедневие след понесената операция.
Основната цел в този рехабилитационен период е възстановяването на мускулния корсет, който държи гръбнака на всеки човек.

Лечебният курс за възстановяване след оперативно отстраняване на дискова херния е индивидуален за всеки пациент. Възстановителната програма е насочена към пълното възстановяване на опорно-двигаелния апарат и се състои от три етапа.

Първите 2 седмици след операцията. В този период всички усилия са насочени към отстраняване на болката и снемане на отока.
Най-често се прилага медикаментозно лечение и профилактични процедури за предотвратяване на потенциални постоперативни усложнения. В някои случаи се препоръчва носенето на ортопедичен корсет (лумбостат), за да се предотврати разместване на прешлените и за да се ускори процеса на зарастване на шевовете.
От 2 седмици до 2 месеца. На този етап нашите специалисти помагат на пациента да се адаптира и препоръчват базови лечебни упражнения, гимнастика и лечебна физкултура.
От 2 месеца до 1 година след операцията. В този период усилията на нашите терапевти са насочени към пълно възстановяване на работата на травмирания участък от гръбначния стълб, предотвращаване на патологични промени в организма и укрепване на мускулния корсет на гърба.
След това, е необходимо да се правят профилактични процедури през оставащия период от живота на всеки пациент. В това число е необходимо периодично да се прави диагностика на състоянието на опорно-двигателния апарат.

По време на рехабилитационния период след отстраняване на дискова херния нашите терапевти използват:

Медикаменти (помагат да за намаляване на болката, спанаде на отока и предотвратяват възпалителни процеси)
Физиотерапия (електротерапия,лазерна терапия, ултразвукова терапия)
Лечебен масаж
Лечебна физкултура
Всички тези процедури помагат на възстановяването на костната структура и тъканта на хрущялите, подобряват оросяването и вдигат тонуса и еластичността на мускулите.
След втория от операцията пациентите могат да преминат рехабилитационен курс на медицинските уреди DAVID.
След детайлна компютърна диагностика на всеки пациент нашите терапевти разработват индивидуален комплекс упражнения на медицинските уреди DAVID.
Финландско-немската методика DAVID позволява да се подава контролирано и безопасно натоварване на мускулите за възстановяване след оперативно отстраняване на дискова херния.

Какви ограничения има по време на рехабилитационния период след отстраняване на дискова херния?

През първите две седмици седенето трябва да се ограничава до минимум
Първите три месеца не се препоръчва вдигането на повече от 2-3 колограма
Не бива да се извършват навеждания напред и настрани, усуквания, резки движения и движения с голяма амплитуда
Необходимо е често да сменяте положението на тялото
Забранени са остеопатични процедури
Необходимо е да контролирате теглото си, за да не качвате излишни килограми

Какви медицински уреди DAVID използваме в нашата клиника? За рехабилитация след оперативно отстраняване на дискова херния в нашата Клиника за укрепване на гръбнака и ставите ние използваме шест различни уреда.

DAVID G140 DMS-EVE

Специализираният уред DAVID G140 DMS-EVE стимулира дълбоките мускули на врата, областта на тила и захваща горната част на гръдния отдел на гръбнака.

DAVID G130 DMS-EVE

Уредът DAVID G130 DMS-EVE се използва за тренировка на мускулите, които сгъват гръдния отдел и кръста. По време на тренировките раменете и коленете се фиксират помощта на стабилизиращия механизъм. Това позволява да тренировката да се концентрира върху мускулите на коремната стена (абдоминалната мускулатура). Тези мускули са от изключителна важност за здравето на гърба и коремните органи.

DAVID G120 DMS-EVE

Уредът DAVID G120 DMS-EVE осигурява ротация в гръдната част на гръбнака и в кръста, като подава индивидуално натоварване и амплитуда на всеки пациент. По време на тренировките се върти долната част на тялото, а раменете и коленете се фиксират с помощта на стабилизиращия механизъм. Изключително ефективно се тренират вътрешни и външни накланящи мускули, напречните мускули на гърба, дълбоки ротаторни мускули, полуспинални мускули, дълбоки гръбначни мускули.

DAVID G110 DMS-EVE

Уредът DAVID G110 DMS-EVE е един от най-важните за лечение на болка в гърба и тренира илиачните ребрени мускули на гърдите и гърба, като изключва участието на нецелевите мускулни групи – дългите бедрени екстензори с помощта на уникалния механизъм за фиксиране на бедрата и коленете.

DAVID G150 DMS-EVE

Уредът DAVID G150 DMS-EVE е предназначен за подобряване на  подвижността на гръдния отдел и кръста, за засилване на квадратните и големите мускули на кръста. Важен принцип на работата с този уред е, а и с другите уреди от серията, е точното съвпадане на оста на въртене на гръбнака с оста на въртене на уреда. Също така G120 много добре тренира коремната мускулатура, като включва и накланящите мускули.

DAVID G160 DMS-EVE

Уредът DAVID G160 DMS-EVE е за трениране на мускулите, които отговарят за въртенето на врата. Най-често тези мускули са най-слаби и не им се обръща достатъчно внимание, тъй като са изключително труднодостъпни и тренирането им не е възможно без да се използва специализиран уред.