Какво лекуваме

КАК ПРОТИЧА ЛЕЧЕНИЕТО НА СКОЛИОЗА В НАШАТА КЛИНИКА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ГРЪБНАЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ?

За да спрем развитието на сколиозата и тя да не доведе до значителна деформация на гръбнака, нашите терапевти препоръчват да потърсите квалифицирана помощ още в ранните етапи от възникването на асиметрия в гръбначния стълб.
Лечението на гръбначното изкривяване започва с комплексна диагностика, след което нашите специалисти разработват индивидуален лечебен курс за всеки пациент. В него се включват лечебен масаж, магнитна терапия и електротерапия.
За постигането на трайни резултати нашите специалисти препоръчват индивидуален курс лечение на медицинските уреди DAVID.

 

При сколиоза мускулите на лявата и дясната страни на гърба са развити асиметрично и не са способни да държат гръбначния стълб нормално положение. Затова, при сколиоза 1-2 степен физическите упражнения, които са насочени към отстраняване на дисбаланса са основният метод на лечение.
Лечението започва с компютърна диагностика, която точно показва кои мускули са развити асиметрично, след което лекарят и терапевтът съставят лечебната програма по такъв начин, че да коригират дисбаланса на мускулите на опорно-двигателния апарат и да укрепят мускулния корсет на гръбначния стълб.

СКОЛИОЗА

Сколиозата е е фиксирано изкривяване във фронталната плоскост с торсия и деформация на прешлените.
Видове сколиоза
Степените на сколиоза по Чаклин характеризират ъгъла на изкривяване:
 5-10 градуса;
11-30 градуса;
31-60 градуса;
61< градуса.
В зависимост от зоната на изкривяването, сколиозата на гръбнака бива:
Гръдна или торакална сколиоза се характеризира с изкривяване в гръдния отдел на гръбнака.
Торако-лумбалната сколиоза се характеризира с изкривяване на мястото където гръдната зона преминава в зоната на кръста.
Лумбалната сколиоза е изкривяване в зоната на кръста.
Ако сколиозата е само с една дъга на изкривяването то тя се нарича С-образна.
Ако има две дъги на изкривяване, основна и компенсаторна, се нарича S-образна.

Най-често сколиозата се проявява в юношеска възраст. Това е свързано с периода на активен растеж, когато при децата и юношите опорно-двигателният апарат се развива изключително бързо, а мускулите често не успяват да го догонят. Има обаче и много други причини, които мога да доведат до развитието на сколиоза.

Причини за възникване на сколиоза:
Вродени деформации на гръбнака
Неврогенна сколиоза (след прекарани заболявания на гръбначния мозък като полиомелит, церебрален паралич)
Рахитична сколиоза – като резултат от прекаран рахит в детска възраст
Сколиоза, вследствие на поражение на долната половина на тялото
Пост травматична сколиоза
6. Идиопатическа сколиоза – бвз явна причина. Повечето случаи на сколиоза имат именно такъв неясен произход

Какви медицински уреди DAVID използваме в нашата клиника? За лечение на сколиоза в нашата Клиника за укрепване на гръбнака и ставите ние използваме шест различни уреда.

DAVID G140 DMS-EVE

Специализираният уред DAVID G140 DMS-EVE стимулира дълбоките мускули на врата, областта на тила и захваща горната част на гръдния отдел на гръбнака.

DAVID G130 DMS-EVE

Уредът DAVID G130 DMS-EVE се използва за тренировка на мускулите, които сгъват гръдния отдел и кръста. По време на тренировките раменете и коленете се фиксират помощта на стабилизиращия механизъм. Това позволява да тренировката да се концентрира върху мускулите на коремната стена (абдоминалната мускулатура). Тези мускули са от изключителна важност за здравето на гърба и коремните органи.

DAVID G120 DMS-EVE

Уредът DAVID G120 DMS-EVE осигурява ротация в гръдната част на гръбнака и в кръста, като подава индивидуално натоварване и амплитуда на всеки пациент. По време на тренировките се върти долната част на тялото, а раменете и коленете се фиксират с помощта на стабилизиращия механизъм. Изключително ефективно се тренират вътрешни и външни накланящи мускули, напречните мускули на гърба, дълбоки ротаторни мускули, полуспинални мускули, дълбоки гръбначни мускули.

DAVID G110 DMS-EVE

Уредът DAVID G110 DMS-EVE е един от най-важните за лечение на болка в гърба и тренира илиачните ребрени мускули на гърдите и гърба, като изключва участието на нецелевите мускулни групи – дългите бедрени екстензори с помощта на уникалния механизъм за фиксиране на бедрата и коленете.

DAVID G150 DMS-EVE

Уредът DAVID G150 DMS-EVE е предназначен за подобряване на  подвижността на гръдния отдел и кръста, за засилване на квадратните и големите мускули на кръста. Важен принцип на работата с този уред е, а и с другите уреди от серията, е точното съвпадане на оста на въртене на гръбнака с оста на въртене на уреда. Също така G120 много добре тренира коремната мускулатура, като включва и накланящите мускули.

DAVID G160 DMS-EVE

Уредът DAVID G160 DMS-EVE е за трениране на мускулите, които отговарят за въртенето на врата. Най-често тези мускули са най-слаби и не им се обръща достатъчно внимание, тъй като са изключително труднодостъпни и тренирането им не е възможно без да се използва специализиран уред.