Какво лекуваме

КАК ПРОТИЧА ЛЕЧЕНИЕТО НА ОСТЕОХОНДРОЗА В НАШАТА КЛИНИКА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ГРЪБНАЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ?

Специалистите в нашата клиника препоръчват възможно най-рано да потърсите квалифицирана помощ, дори и при най-слабите болки във врата, гръдния отдел или кръста, тъй като лечението на остеохондроза без хирургическа намеса в ранния стадий на заболяването е напълно възможно.
В зависимост от стадия на развитие на остеохондрозата, нашите терапевти използват лечебна физкултура, лечебен масаж и физиотерапия.
След първичното лечение на остеохондроза пациентите преминават възстановителен курс на серията специализирани медицински уреди DAVID. Този курс протича под ръководството на терапевт и е строго индивидуален за всеки пациент, след като е преминал компютърна диагностика на уредите. Редовните физически упражнения на уредите DAVID са най-ефективната профилактика против болки в гърба и предотвратяват развитието на остеохондроза в гръбначния стълб.
За възстановяване на нормалното оросяване и регенериране на междупрешленните дискове, което е възможно само при движение, ние предлагаме лечебния курс на медицинските уреди DAVID. Това е от изключителна важност и за разработването на дълбоката къса мускулатура на гърба, която освобождава гръбначния стълб от излишно натоварване.
Когато разстоянието между прешлените започне да намалява, се появяват различни притискания в гърба, натискът върху дисковете се увеличава и възникват проблеми с междупрешленните стави.
За да избегнете тези състояния е необходимо постоянно да поддържате добър тонуса на тези групи мускули гръбначни, интертранзверзални и дълбоки подпомагащи (spinous, interspinous, intertransverse) по продължението на целия гръбнак. Имайте предвид, че с обикновени упражнения или в стандартни фитнес зали тези мускулни групи практически не могат да бъдат тренирани.

В нашата клиника терепевтите изработват индивидуален лечебен курс за всеки пациент и имат комплексен подход към лечението.

ОСТЕОХОНДРОЗА

Остеохондрозата е заболяване на костно-мускулната структура на гръбнака. Засяга хрущялите и самите прешлени, междупрешленните стави и дискове.
Една от основните причини за остеохондрозата е нарушението на кръвообращението и обмена на вещества в мускулите и връзките на гръбнака. Вследствие възниква нарушение на структурата на междупрешленния диск и намалена стабилност на гръбначните стави.
Следващият етап от развитието на осеохондрозата е нарушение на целостта на междупрешления диск. Това резултира в заболявания като дискови хернии, дискови протрузии, дископатия, радикулит и др.
За остеохондрозата в гръдния отдел са характерни резки краткотрайни болки в гръдния кош, усещане за притискане и болка между ребрата.
Остеохондрозата в областта на кръста предизвиква болка в кръста, която може да продължи и по краката, като понякога стига до безчувственост на крайниците или усещане за изтръпване. Това заболяване може да доведе до тазово-резервоарни смущения и възпаление на седалищния нерв.

При липса на адекватно лечение остеохондрозата може да доведе до усложнения като дискови протрузии, дискови хернии, радикулит, кифоза и води до още по-голям дискомфорт и влошаване на качеството на живот.

Какви медицински уреди DAVID използваме в нашата клиника? За лечение на остеохондроза в нашата Клиника за укрепване на гръбнака и ставите ние използваме шест различни уреда.

DAVID G140 DMS-EVE

Специализираният уред DAVID G140 DMS-EVE стимулира дълбоките мускули на врата, областта на тила и захваща горната част на гръдния отдел на гръбнака.

DAVID G130 DMS-EVE

Уредът DAVID G130 DMS-EVE се използва за тренировка на мускулите, които сгъват гръдния отдел и кръста. По време на тренировките раменете и коленете се фиксират помощта на стабилизиращия механизъм. Това позволява да тренировката да се концентрира върху мускулите на коремната стена (абдоминалната мускулатура). Тези мускули са от изключителна важност за здравето на гърба и коремните органи.

DAVID G120 DMS-EVE

Уредът DAVID G120 DMS-EVE осигурява ротация в гръдната част на гръбнака и в кръста, като подава индивидуално натоварване и амплитуда на всеки пациент. По време на тренировките се върти долната част на тялото, а раменете и коленете се фиксират с помощта на стабилизиращия механизъм. Изключително ефективно се тренират вътрешни и външни накланящи мускули, напречните мускули на гърба, дълбоки ротаторни мускули, полуспинални мускули, дълбоки гръбначни мускули.

DAVID G110 DMS-EVE

Уредът DAVID G110 DMS-EVE е един от най-важните за лечение на болка в гърба и тренира илиачните ребрени мускули на гърдите и гърба, като изключва участието на нецелевите мускулни групи – дългите бедрени екстензори с помощта на уникалния механизъм за фиксиране на бедрата и коленете.

DAVID G150 DMS-EVE

Уредът DAVID G150 DMS-EVE е предназначен за подобряване на  подвижността на гръдния отдел и кръста, за засилване на квадратните и големите мускули на кръста. Важен принцип на работата с този уред е, а и с другите уреди от серията, е точното съвпадане на оста на въртене на гръбнака с оста на въртене на уреда. Също така G120 много добре тренира коремната мускулатура, като включва и накланящите мускули.

DAVID G160 DMS-EVE

Уредът DAVID G160 DMS-EVE е за трениране на мускулите, които отговарят за въртенето на врата. Най-често тези мускули са най-слаби и не им се обръща достатъчно внимание, тъй като са изключително труднодостъпни и тренирането им не е възможно без да се използва специализиран уред.