Какво лекуваме

КАК ПРОТИЧА ЛЕЧЕНИЕТО НА ДИСКОВИ ПРОТРУЗИИ И ДИСКОВИ ХЕРНИИ В НАШАТА КЛИНИКА?

Независимо от мястото на дисковата херния, в нашата клиника за лечение на гръбначни заболявания, рехабилитация и физиотерапия успяваме да излекуваме 95% от пациентите без хирургическа намеса.
Този висок процент на ефективност се дължи комплексното лечение, които нашите терапевти назначават индивидуално за всеки пациент, в зависимост от стадия и степента на развитие на дисковата херния.
В обострена фаза лечебният курс на дисковата херния може да започне с отстраняване на болката. Ако е необходимо се назначават медикаменти.
Следващият етап на лечението е комбинация от лечебен масаж и физиотерапевтични процедури (електротерапия, магнитотерапия, лазер терапия, иглотерапия).
След основния курс пациентите преминават към лечебен курс с движение под наблюдението на терапевтите в нашата клиника. Специално за тази фаза на терапията нашите специалисти разработват за всеки пациент индивидуална програма с упражнения на серията високотехнологични уреди DAVID.
Резултатът от едно такова комплексно лечение на дискови протрузии и дискови хернии е подобряване на оросяването, на минералния баланс и обмена на веществата в междупрешленните дискове, което силно способства за възстановяването на дисковете по естествен път.
Д-р Мартин Емилов

Д-р Емилов притежава клиничен опит с пациенти с гръбначни и перифернонервни заболявания, включително дископатии, плексити, радикулопатии и полиневропатии с различна генеза.

Независимо от мястото на дисковата херния, в нашата клиника за лечение на гръбначни заболявания, рехабилитация и физиотерапия успяваме да излекуваме 95% от пациентите без хирургическа намеса.

ПРОТРУЗИЯ И ХЕРНИЯ НА МЕЖДУПРЕШЛЕННИТЕ ДИСКОВЕ (ДИСКОПАТИЯ)

Повечето проблеми, свързани с протрузии и дискови хернии често се обобщават като дископатия. Ето основните разлики между двете заболявания:
Протрузията на междупрешленните дискове възниква в един от етапите на развитие на остеохондроза. В резултат на изпъкналост на стенната мембрана на диска се получава компресиране на нервните окончания на гръбначния стълб, което се придружава от болка в областта на кръста, гърба или врата.
Когато външната част на междупрешленния диск се разслоява или разкъсва и част от сърцевината му преминава отвъд диска тя се превръща в дискова херния.
Дисковата херния се оформя при излизане на по-голяма или по-малка част от пулпозното ядро извън дисковото пространство с пълно разкъсване на фиброзния пръстен. В зависимост от посоката на херниране (преместване, излизане извън мястото си) се разграничават:
Предни дискови хернии
Вертикални дискови хернии (през хрущялните пластинки в прешленното тяло – т.н. възли или телца на Шморл);
Задни дискови хернии – хернирането в задна посока води до притискане на гръбначния мозък или коренчетата му, в зависимост от нивото на диска.
При дискова херния се притискат нервните коренчета в канала на гръбначния мозък, което педизвиква болка с различна сила в тази част на тялото, за която “отговаря” притиснатото коренче.
Дисковите хернии са най-характерни за областта на кръста, по-редки отдела на врата и съвсем редки в гръдния отдел. Херниите се развиват от протрузии на съответните нива на гръбнака:
Протрузия на шийния отдел(прешлени C1-C7), често са съпровождани от главоболия.
Протрузия в гръдния отдел(прешлени Т1-Т12), може да има усещане за парене, болка и “прострелвания” в гръбнака.
Протрузия в областта на кръста (прешлени L1-L5). Протрузията най-често се образува в областта ба кръста и се характеризира със скованост и “защипвания” в кръста.

Какви медицински уреди DAVID използваме в нашата клиника? За лечение на дискова протрузия и дискова херния в нашата Клиника за укрепване на гръбнака и ставите ние използваме шест различни уреда.

DAVID G140 DMS-EVE

Специализираният уред DAVID G140 DMS-EVE стимулира дълбоките мускули на врата, областта на тила и захваща горната част на гръдния отдел на гръбнака.

DAVID G130 DMS-EVE

Уредът DAVID G130 DMS-EVE се използва за тренировка на мускулите, които сгъват гръдния отдел и кръста. По време на тренировките раменете и коленете се фиксират помощта на стабилизиращия механизъм. Това позволява да тренировката да се концентрира върху мускулите на коремната стена (абдоминалната мускулатура). Тези мускули са от изключителна важност за здравето на гърба и коремните органи.

DAVID G120 DMS-EVE

Уредът DAVID G120 DMS-EVE осигурява ротация в гръдната част на гръбнака и в кръста, като подава индивидуално натоварване и амплитуда на всеки пациент. По време на тренировките се върти долната част на тялото, а раменете и коленете се фиксират с помощта на стабилизиращия механизъм. Изключително ефективно се тренират вътрешни и външни накланящи мускули, напречните мускули на гърба, дълбоки ротаторни мускули, полуспинални мускули, дълбоки гръбначни мускули.

DAVID G110 DMS-EVE

Уредът DAVID G110 DMS-EVE е един от най-важните за лечение на болка в гърба и тренира илиачните ребрени мускули на гърдите и гърба, като изключва участието на нецелевите мускулни групи – дългите бедрени екстензори с помощта на уникалния механизъм за фиксиране на бедрата и коленете.

DAVID G150 DMS-EVE

Уредът DAVID G150 DMS-EVE е предназначен за подобряване на  подвижността на гръдния отдел и кръста, за засилване на квадратните и големите мускули на кръста. Важен принцип на работата с този уред е, а и с другите уреди от серията, е точното съвпадане на оста на въртене на гръбнака с оста на въртене на уреда. Също така G120 много добре тренира коремната мускулатура, като включва и накланящите мускули.

DAVID G160 DMS-EVE

Уредът DAVID G160 DMS-EVE е за трениране на мускулите, които отговарят за въртенето на врата. Най-често тези мускули са най-слаби и не им се обръща достатъчно внимание, тъй като са изключително труднодостъпни и тренирането им не е възможно без да се използва специализиран уред.

ЛЮБОПИТЕН ФАКТ

Ако се обърнете за помощ в ранния стадий на заболяването шансът да се възстановите на 100% е практически равен на 100%. Ако отлагате твърде дълго и претърпите увреждане на нервите това става на практика невъзможно.