Какво лекуваме

СПОНДИЛОАРТРОЗА И СПОНДИЛОЛИСТЕЗА

Спондилоартроза — това е заболяване, при което междупрешленните дискове се дехидратират и се намалява тяхната еластичност.
Най-често спондилоартрозата засяга възрастни хора, спортисти и хора, подложени на големи физически натоварвания. Само в 10% от случаите риск от тази болест има при хора между 25 и 34 години.
Също така в рисковата група попадат хора, които са били диагностицирани с  „остеохондроза“: с времето височината на дисковете намалява, а натискът върху ставите се увеличава и води до възпаление и износване на хрущяланата тъкан на дисковете.
Изследванията показват, че някои видове физическа дейност увеличават риска от развитие на спондилолистеза. Такива са: футбол, тежка атлетика, гимнастика и други видове спорт, които увеличават натоварването върху гръбначните прешлени.
В началните етапи на заболяването, когато няма болката, е възможно да се препоръча курс от терапевтични масажи, лечебна физкултура или плуване.
Ако вече е възникнала остра болка, пациентът ще се нуждае от още по-задълбочено лечение, в допълнение към физиотерапията и противовъзпалителните процедури.
Следващата фаза е внимателно подбрано специализирано физическо натоварване върху болезнената област.

Препоръчваме да преминаването на рехабилитационен курс на медицинските уреди DAVID, тъй като една от причините за спондилартроза е асиметрична мускулна контракция.

Затова, за постигане на максимален ефект от лечението е необходимо да се възстанови балансът в развитието на мускулния корсет на гърба.
Всички уреди в клиниката за гръбначни заболявания имат уникален патентован механизъм за фиксиране на ставите под безопасен ъгъл и специални ограничители за движение на нецелевите мускулни групи, както и индивидуално регулиране на амплитудата на движенията и мобилността. Тези характеристики гарантират безопасността на гърба ви по време на интензивните тренировки.
Лечебният курс на уредите DAVID е уникален не само защото премахва асиметрията, но и защото късите мускули на гръбначния стълб активно участват в тренировъчния процес.
Когато стабилизиращите гръбни мускули са в тонус, те осигуряват стабилност и достатъчно разстояние между прешлените.
Когато разстоянието между прешлените започва да намалява, възниква функционален блок, проблеми със ставите на гръбначния стълб. За да се избегнат подобни състояния, е необходимо да се поддържат постоянен тонусът на тези групи от къси мускули на гръбначния стълб.
В същото време, в условията на стандартна гимнастика или обикновена фитнес зала, е почти невъзможни тези мускули да бъдат подготвени добре.

Почти винаги спондилоартрозата се придружава от спондилоза, като един от етапите на развитие на остеохондроза.

В този случай, фиброзните пръстени на междупрешленните дискове извън прешлените. Това води до образуването на остеофити – костни издатини, поради което мобилността на диска е ограничена. Следващият етап на спондилоза е спондилолистеза.
Спондилолистеза – това е състояние, при което два гръбначни прешлена се изместват един спрямо друг. Това води до болки в гърба, които се обострят при натоварване, завъртане или навеждане.

Какви медицински уреди DAVID използваме в нашата клиника? За лечение на спондилоартроза и спондилолистеза в нашата Клиника за укрепване на гръбнака и ставите ние използваме шест различни уреда.

DAVID G140 DMS-EVE

Специализираният уред DAVID G140 DMS-EVE стимулира дълбоките мускули на врата, областта на тила и захваща горната част на гръдния отдел на гръбнака.

DAVID G130 DMS-EVE

Уредът DAVID G130 DMS-EVE се използва за тренировка на мускулите, които сгъват гръдния отдел и кръста. По време на тренировките раменете и коленете се фиксират помощта на стабилизиращия механизъм. Това позволява да тренировката да се концентрира върху мускулите на коремната стена (абдоминалната мускулатура). Тези мускули са от изключителна важност за здравето на гърба и коремните органи.

DAVID G120 DMS-EVE

Уредът DAVID G120 DMS-EVE осигурява ротация в гръдната част на гръбнака и в кръста, като подава индивидуално натоварване и амплитуда на всеки пациент. По време на тренировките се върти долната част на тялото, а раменете и коленете се фиксират с помощта на стабилизиращия механизъм. Изключително ефективно се тренират вътрешни и външни накланящи мускули, напречните мускули на гърба, дълбоки ротаторни мускули, полуспинални мускули, дълбоки гръбначни мускули.

DAVID G110 DMS-EVE

Уредът DAVID G110 DMS-EVE е един от най-важните за лечение на болка в гърба и тренира илиачните ребрени мускули на гърдите и гърба, като изключва участието на нецелевите мускулни групи – дългите бедрени екстензори с помощта на уникалния механизъм за фиксиране на бедрата и коленете.

DAVID G150 DMS-EVE

Уредът DAVID G150 DMS-EVE е предназначен за подобряване на  подвижността на гръдния отдел и кръста, за засилване на квадратните и големите мускули на кръста. Важен принцип на работата с този уред е, а и с другите уреди от серията, е точното съвпадане на оста на въртене на гръбнака с оста на въртене на уреда. Също така G120 много добре тренира коремната мускулатура, като включва и накланящите мускули.

DAVID G160 DMS-EVE

Уредът DAVID G160 DMS-EVE е за трениране на мускулите, които отговарят за въртенето на врата. Най-често тези мускули са най-слаби и не им се обръща достатъчно внимание, тъй като са изключително труднодостъпни и тренирането им не е възможно без да се използва специализиран уред.